Cauzele disfunctiei erectile

Multi experti considera ca pāna la 80% din cazurile de disfunctii erectile se datoreaza unor conditii somatice (cauze fizice), iar restul de 20% din cazuri ar fi explicate de factorii psihologici. Nu trebuie omis faptul ca īn multe cazuri sunt implicate ambele categorii de factori. Exista numerosi factori care tin de stilul de viata ce cauzeaza disfunctii erectile.

Cauze Fizice/Conditii Somatice

Printre conditiile somatice identificam:

 • Bolile vasculare: Arterioscleroza (rigidizarea arterelor), bolile de inima, accidentele vasculare cerebrale, hipertensiunea, hipercolesterolemia pot sa afecteze circulatia sāngelui spre si dinspre penis. Trebuie stiut ca 2 din 3 barbati cu hipertensiune arteriala si 1 din 7 barbati care urmeaza un tratament antihipertensiv sufera de disfunctie erectila.
 • Diabetul: Doi din trei barbati cu diabet pot avea disfunctie erectila. Riscul diabeticilor este de 3 ori mai mare decāt al barbatilor fara diabet.
 • Bolile nervilor: Conditiile neurologice includ leziunile maduvei spinarii, scleroza multipla, precum si afectiuni ale nervilor datorate diabetului si alcoolismului.
 • Problemele hormonale: Testosteronul este cunoscutul hormon masculin; un nivel scazut acestui hormon din organismul unui barbat poate duce la disfunctie erectila.
 • Afectiuni ale prostatei, precum si tratamentul acestora pot produce probleme de erectie, mai ales barbatilor cu vārsta peste 40 de ani cānd prostata este una dintre cele mai frecvente afectiuni.
 • Interventiile chirurgicale: Interventiile chirurgicale pentru cancerul de colon, rectal sau de prostata si chiar si radioterapia asupra zonei pelvisului pot sa lezeze nervii si vasele de sānge, ceea ce poate produce disfunctie erectila.
 • Conditiile medicale cronice: Īn functie de gravitatea unor boli cronice, acestea ar putea sa va afecteze viata sexuala.
 • Efectele secundare ale medicamentelor: Foarte multe au disfunctie erectila ca un potential efect secundar, de aceea este recomandabil sa cititi cu atentie prescriptiile oricarui medicament, indiferent de cāt de banal īl considerati

Cauze Psihologice

Cauzele psihologice pot sa intervina singure sau in asociere cu una sau mai multe din cauzele fizice ale disfunctiei erectile.

 • Anxietatea de performanta: Īn cazul barbatilor care se tem ca nu se vor ridica la īnaltimea partenerei, lipsa erectiei este foarte frecventa.
 • Stresul poate afecta performanta sexuala īntr-o proportie destul de mare, indiferent daca suntem stresati de performanta sexuala sau de problemele cotidiene.
 • Depresia īsi poate face aparitia destul de usor la barbatii cu disfunctie erectila, precum si barbatii cu disfunctie erectila sunt un teren propice pentru depresie.
 • Problemele relationale: Tensiunile cu partenera sexuala, indiferent daca sunt legate de chestiuni sexuale sau de alte probleme, cum ar fi cele financiare, de familie etc, pot sa afecteze negativ functia sexuala.

Factori ce tin de stilul de viata

Exista numerosi factori care tin de stilul de viata; dintre acestia cei mai importanti sunt:

 • Alcoolul: Consumul excesiv de alcool, la care se adauga si fumatul poate reduce imediat capacitatea de a avea o erectie puternica. Īn cele mai multe cazuri, barbatii īn stare de ebrietate sunt incapabili de a avea si amentine o erectie. O viata lasata prada viciilor duce catre impotenta.
 • Stilul de viata sedentar: Lipsa eforturilor fizice poate sa duca la disfunctie erectila. Sedentarismul este o cauza frecventa a bolilor faci tin de tonusul organismului.
 • Fumatul: Studii realizate de Action on Smoking and Health (ASH) si British Medical Association (BMA) arata ca fumatul creste riscul impotentei cu 50%, risc care poate fi chiar mai mare īn cazul asocierii fumatului cu alcoolul si cu factori de stres. Pe lānga impotenta, printre problemele cauzate īn mod direct de fumat se numara reducerea volumului de ejaculare, micsorarea numarului de spermatozoizi ejaculati precum si aparitia unor forme anormale si a unei mobilitati reduse a spermatozizilor. Cu toate acestea, cercetarile realizate de MORI pentru ASH au aratat ca 88% dintre fumatori nu cunosc implicatiile fumatului si efectele nocive ale acestuia asupra vietii sexuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *